TV-historia

Televisionens vagga

1930-talet visades den första publika televisionen på röda kvarn i Stockholm. Egentligen är det snarare teknikdemonstrationer som man visar. December 1935 visas ytterligare teknikdemonstrationer i rörlig bild på Dagens nyheter och Stockholmstidningens kontor. Socialdemokraterna som satt i regeringsposition var inte alltför entusiastiska över televisionen och valde istället att fortsätta att satsa på radiosändningar. Diskussionerna kring televisionens vara eller icke vara rasade länge. Många trodde att televisionen enbart skulle öka klassklyftorna eftersom enbart överklassen ”har råd med ytliga dyra leksaker”.

Andra världskriget saktade ned utvecklingen av televisionen i Europa medans tekniken kunde fortsätta att utvecklas i USA. Det här ledde självklart till att det var ditåt man tittade när man skulle börja bygga ut tekniken även här.

Populärkulturellt har vi nästan alltid varit fascinerade av djur och mest av allt hundar. Ett mycket smalt, men samtidigt väldigt intressant ämne som få lägger mycket tanke på men nästan alls har en relation till någon hundkändis. I vad vi kallar för modern tid finns det massvis med kända hundar. Bland annat Lassie, en Collie som är ovanligt intelligent och modig som förevigats i böcker och filmer. Den första filmen med Lassie i huvudrollen, Lassie på äventyr kom ut 1943 och var nominerad till en Oscar. Filmen gjorde att antalet Collies, främst i USA, ökade markant. Lassie säger ganska mycket om hur långt före de låg i USA med film och TV jämfört med oss i Sverige.

2005 väcktes Lassie till liv igen med en ny filmatisering med samma handling och 2006 då ”Lassie, vänner för livet” som utspelar sig i USA. En annan hund som blev enormt känd är Buddy, en golden retriever vars talang för basket inte vet några gränser. 

Televisionens start i Sverige

Fredagen den 29 oktober 1954 är den inofficiella födelsedagen av televisionen i Sverige. Den officiella skulle komma ungefär två år senare den fjärde september 1956 då informationsprogrammet ”tänker ni rösta?” med Lennart Hyland sänds. Kurvan för antalet som ägde en tv-apparat och betalade licensen ökade stadigt och i juni 1957 var 10 000 svenskar licensierade tv-ägare. Det stora genombrottet för televisionen kom 1958 när fotbolls-VM spelades i Sverige och antalet tv-apparater ökade från 23 457 till 148 000 för att sedan ett år senare öka lavinartat till 405 803 apparater.

Hylands Hörna

Hylands hörna är kanske det mest ikoniska tv-programmet i svensk historia och förtjänar en egen post på den här hemsidan. Programmet var från början ett radioprogram, men sändes bara i radio i ett års tid innan det plockades upp av tv år 1962. Programmet var en talkshow redan innan begreppet var uppfunnet i Sverige, inspirationen hämtades från en amerikansk show. Hylands hörna blev den givna underhållningen för alla som hade möjlighet att se det vilket, hela grannskap samlades hos familjen som hade en tv för att få en glimt av programmet. Det saknar motstycke i svensk historia.

70–80 tal

Fram till sent 60-tal fanns det bara en tv-kanal. Det börjades diskuteras om att starta upp en andra kanal under mitten av 60-talet där de borgliga argumenterade för att kanalen skulle vara reklamfinansierad medans socialdemokraterna argumenterade för att även denna kanal skulle drivas av Sveriges radio och därmed vara reklamfri, vilket kanalen också blev. Eftersom det tidigare bara funnits en kanal uppstod problemet med vad de skulle döpas till. Lösningen blev att kalla ”originalkanalen” för tv1 och den nyligen uppstartade Tv2.

Tv2 startades 1969 och blev från starten kallad för vänstervriden ur en politisk synvinkel, vilket också till stor del stämde. Jan Guillou är ofta citerad angående tv2

- ”Ett demonstrationståg gick förbi på gatan, SVT öppnade grindarna och släppte in dem och på det sättet skapades tv2”.

Citatet säger en hel del om den politiska neutraliteten som public service angeläget skulle hålla fast vid. I tv1 rullade showen på som vanligt med lördagsunderhållning från Arne Weise, Lennart Hyland eller någon av de andra profilerna. Något som är speciellt för den här perioden är de mycket korta sändningstiderna. Sändningen börjar först 17.30 med barnprogram och på vardagar släckts de båda kanalerna klockan 22.00.

Monopolet bryts

1987 bryts public service-monopolet, kabel tv, som lanserades året innan börjar ta in andra utländska kanaler som tas emot via satellit. Den socialdemokratiske politikern Maj-Britt Thorin verkade för att parabolantennen skulle förbjudas, eftersom den ”förfulade Sverige”. Något som aldrig fick fäste hos riksdagen.

På nyårsafton 1987 börjar tv3 sända via satellit från London, anledningen till att de tvingades sända från England var att svensk lagstiftning inte tillät någon privatägd kanal att sända från svensk mark. 1989 börjar en till kanal, Nordic Channel, som numera är känd som kanal 5 sända via satellit och 1990 drar tv4 igång sina sändningar. Tv4 hade ett större publicitetstänk i sitt utbud och erbjöd bland annat Nyheterna som konkurrerade med Rapport och Aktuellt som sändes i public service-kanaler.

Den statliga televisionen insåg att utvecklingen med de nya utländska kanalerna som via kryphål kunde ta sig in via kabel och satellit inte kunde stoppas. På klassiskt svenskt vis tillsattes en utredning som kom fram till att en privatägd, kommersiell kanal skulle få tillgång till det nationella nätet. År 1991 står striden mellan tv4 och tv3 om vem som skulle få bli inkluderad i det analoga marknätet tillsammans med tv1 och tv2, en strid som vanns av tv4 på egentligen ganska oklara grunder. Att tv4 fick vara med på marknätet som enda kommersiella kanal gjorde att de växte snabbt och blev Sveriges mest sedda tv-kanal medans tv3 och kanal 5 hamnade en aning på efterkälken.

90-tal

Tidiga 90-talet är starkt tecknad av 80-talets estetik och underhållningsprogrammen stagnerar delvis. Detta övergår i de svenska såpoperor som blev oerhört populära. Bland annat Rederiet, Tre kronor och Skilda världar och kulminerar 1997 i den extremt populära och debatterade SVT-realityserien Expedition Robinsson. Reaktionerna på programmet var tudelade, många tyckte att det var förnedrings-tv och att det bröt mot all anständighet. Yngre generationer tyckte istället att det var omvälvande och oerhört spännande och deltagarna i Expedition Robinsson blev de absolut första reality-kändisarna.